Professur für Lebensmittelchemie und -biotechnologie
Präsidium der Justus-Liebig-Universität Gießen » Fachbereiche » Fachbereich 08 - Biologie und Chemie » Dekanat Fachbereich 08 - Biologie und Chemie » Fachgebiet Chemie » Institut für Lebensmittelchemie
Type of organisation: Professorship
Projects
- ADAPT - Anpassung an Dürre: Der Oberflächen-Boden-Grundwasser-Puffer unter Klimastress
01/01/2026 - 31/12/2029
Hessian Ministry of Higher Education, Research, Science and the Arts (HMWK) - HyMycoMeat, TP D - Hybride Mykoprotein-Fleischprodukte für eine nachhaltige und gesunde Ernährung
01/06/2024 - 31/05/2027
Federal Ministry of Food and Agriculture (BMLEH, BMEL) - LacOat4Fungi TP B - Innovationsraum: NewFoodSystems - LacOat4Fungi – Umsetzungsphase, TP B
01/11/2023 - 31/12/2025
Federal Ministry of Research, Technology and Space, former: Federal Ministry of Education and Research (BMFTR, BMBF) - NewFoodSystems: Grassessentials - Biotechnologische Gewinnung natürlicher Aromen aus Gräsern / kommunalem Grünschnitt
01/09/2023 - 31/12/2025
Federal Ministry of Research, Technology and Space, former: Federal Ministry of Education and Research (BMFTR, BMBF) - Vergleichende Charakterisierung und toxikologische Evaluierung submers und emers kultivierter Speisepilzmycelien versus korrespondierender Fruchtkörper als nachhaltig produzierte Lebensmittel der Zukunft
01/02/2023 - 31/01/2026
Steinbeis Foundation ()
Publications
- Approach for safety assessment of glass fibre-sizing agents in glass fibre-reinforced plastics for food contact EFSA Panel on Food Contact (2015)
Bolognesi, C; Castle, L; Cravedi, JP; et al. - Aroma Characterization and Safety Assessment of a Beverage Fermented by Trametes versicolor (2015)
Zhang, Y; Fraatz, MA; Müller, J; et al. - Aroma profile of the anise-like odour mushroom Cortinarius odorifer (2015)
Kleofas, V; Popa, F; Fraatz, MA; et al. - Bestimmung von Nitrat in Wasserproben mit hohem Kochsalzgehalt : (Deutscher Lebensmittelchemikertag 2014 in Gießen) (2015)
Mohring, S.; Rüddenklau, L.; Schubert, P.; et al. - Biotechnological production of C8 aroma compounds by submerged cultures of shiitake (Lentinula edodes) (2015)
Heuger, AH; Fraatz, MA; Zorn, H - Biotransformation of the Antibiotic Danofloxacin by Xylaria longipes Leads to an Efficient Reduction of Its Antibacterial Activity (2015)
Rusch, M; Kauschat, A; Spielmeyer, A; et al. - Characterization of novel insect associated peptidases for hydrolysis of food proteins (2015)
Mika, N; Gorshkov, V; Spengler, B; et al. - Depolymerization of lignosulfonates by submerged cultures of the basidiomycete Irpex consors and cloning of a putative versatile peroxidase (2015)
Imami, A; Riemer, S; Schulze, M; et al. - Die Arbeitsgruppe Tierarzneimittelrückstände in der Lebensmittelchemischen Gesellschaft : (Deutscher Lebensmittelchemikertag 2014 in Gießen) (2015)
Oltmanns, A.; Bohm, D.; Clos, D.; et al.