Uni.-Prof. Dr. Holger Zorn
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8383-8196 Researcher ID: I-5650-2012 |
Projekte als Projektleitung
- HyMycoMeat, TP D - Hybride Mykoprotein-Fleischprodukte für eine nachhaltige und gesunde Ernährung
01.06.2024 - 31.05.2027
Bundesministerium für Landwirtschaft, Ernährung und Heimat, ehemals Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMLEH, BMEL) - LacOat4Fungi TP B - Innovationsraum: NewFoodSystems - LacOat4Fungi – Umsetzungsphase
01.11.2023 - 31.12.2025
Bundesministerium für Forschung, Technologie und Raumfahrt, ehemals: Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMFTR, BMBF) - NewFoodSystems: Grassessentials - Biotechnologische Gewinnung natürlicher Aromen aus Gräsern / kommunalem Grünschnitt
01.09.2023 - 31.12.2025
Bundesministerium für Forschung, Technologie und Raumfahrt, ehemals: Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMFTR, BMBF) - Vergleichende Charakterisierung und toxikologische Evaluierung submers und emers kultivierter Speisepilzmycelien versus korrespondierender Fruchtkörper als nachhaltig produzierte Lebensmittel der Zukunft
01.02.2023 - 31.01.2026
Adalbert-Raps-Stiftung () - RUBIN - MaltFunghiProtein VP1 Malt2Funghi TP3 - Fermentation von Biertrebern durch Basidiomyceten zu hochwertigen Pilzproteinen
01.01.2022 - 31.03.2025
Bundesministerium für Forschung, Technologie und Raumfahrt, ehemals: Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMFTR, BMBF)
Projekte als Co-Investigator oder weiteres Projektmitglied
- Quantifizierung der Methanquellen und Senken im System Pflanze-Boden
01.06.2015 - 31.05.2017
Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG)
- Safety evaluation of the food enzyme β-glucanase, xylanase and cellulase from Mycothermus thermophiloides (strain NZYM-ST) (2019)
- EFSA Journal
Journalartikel - The Antisteatotic and Hypolipidemic Effect of Insect Meal in Obese Zucker Rats is Accompanied by Profound Changes in Hepatic Phospholipid and 1‐Carbon Metabolism (2019)
- Molecular Nutrition & Food Research
Journalartikel - The influence of temperature and solar radiation on phenols in berry skin and maturity parameters of Vitis vinifera L. cv. Riesling (2019)
- OENO OneLWT - Food Science and Technology
Journalartikel - Upcycling of food industry side streams by basidiomycetes for production of a vegan protein source (2019)
- International Journal of Recycling of Organic Waste in AgricultureEuropean Food Research and Technology
Journalartikel - Update of the risk assessment of di-butylphthalate (DBP), butyl-benzyl-phthalate (BBP), bis(2-ethylhexyl)phthalate (DEHP), di-isononylphthalate (DINP) and di-isodecylphthalate (DIDP) for use in food contact materials (2019)Edible mushroom mycelia of Pleurotus sapidus as novel protein sources in a vegan boiled sausage analog system: functionality and sensory tests in comparison to commercial proteins and meat sausages (2018)
- EFSA JournalEuropean Food Research and Technology
Journalartikel - Update of the risk assessment of 'wood flour and fibres, untreated' (FCM No 96) for use in food contact materials, and criteria for future applications of materials from plant origin as additives for plastic food contact materials
- EFSA JournalLVT : Lebensmittel-Industrie : Entscheider Know-how für Food & Beverage
Journalartikel - Alternative Proteinquelle. neue Entwicklung auf Basis von Basidiomyceten und Applikation von Pilzmyzel im veganen System nach Art einer Bratwurst von Pleurotus sapidus (2018)
- FleischwirtschaftFood Chemistry
Journalartikel - Biotechnological Production of Methyl-Branched Aldehydes (2018)
- Journal of Agricultural and Food Chemistry
Journalartikel - Biotransformation of ciprofloxacin by Xylaria longipes: structure elucidation and residual antibacterial activity of metabolites. (2018)
- Applied Microbiology and Biotechnology
Journalartikel - Comprehensive analysis of the volatilome of Scytinostroma portentosum (2018)
- Mycological Progress
Journalartikel - Corrigendum to "Potential use of Agave salmiana as a prebiotic that stimulates the growth of probiotic bacteria" [LWT - Food Sci. Technol. 84 (2017) 151–159] (2018)
Journalartikel - Development and validation of a novel method for aroma dilution analysis by means of stir bar sorptive extraction (2018)
Journalartikel
Journalartikel- Eine alternative Proteinquelle aus Pleurotus sapidus (2018)
Journalartikel - Enantiomeric ratios of 2-methylbutanoic acid and its methyl ester: Elucidation of novel biogenetic pathways towards (R)-methyl 2-methylbutanoate in a beverage fermented with shiitake (2018)
Journalartikel