Prof. Dr. Stefan Wahlen
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4564-9412 Researcher ID: A-2241-2015 |
Verantwortlichkeiten an der Justus-Liebig-Universität
- Professor/in, Professur für Ernährungssoziologie (Institut für Verbraucherforschung, Kommunikation und Ernährungssoziologie)
Forschungsinteressen
Stefan Wahlen ist Professor für Ernährungssoziologie an der Universität Giessen. Er studierte Ökotrophologie an der Universität Bonn und promovierte im Fach Konsumökonomik an der Universität Helsinki (Finnland). Im Anschluss war er am Lehrstuhl für Konsumsoziologie der Universität Wageningen (Niederlande) tätig. Seine Forschung widmet sich Ernährungskultur und Ernährungsweisen im Sinne eines „doing food“ sowie organisationalen und sozio-politischen Dimensionen der Ernährung wie beispielsweise dem Einfluss von sozialen Bewegungen.
Projekte als Projektleitung
15.10.2021
Hessische Ministerium für Landwirtschaft und Umwelt, Weinbau, Forsten, Jagd und Heimat, ehemals Hessisches Ministerium für Umwelt, Klimaschutz, Landwirtschaft und Verbraucherschutz (HMLUWFJH, HMUKLV)- FOOdIVERSE - Diversifizierung nachhaltiger und ökologischer Nahrungsversorgungssysteme
01.01.2021 - 31.12.2023
Bundesministerium für Landwirtschaft, Ernährung und Heimat, ehemals Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMLEH, BMEL)
Ausgewählte Publikationen
- A moral householding perspective on the sharing economy (2018)
- Journal of Cleaner Production
Journalartikel - "Foodsharing": Reflecting on individualized collective action in a collaborative consumption community organisation (2018)
Wahlen, Stefan
Sammelbandbeitrag - Consuming nostalgia? The appreciation of authenticity in local food production (2013)
- International Journal of Consumer Studies
Journalartikel - Endorsing Sustainable Food Consumption: Prospects from Public Catering (2012)
- Journal of Consumer Policy
Journalartikel - The routinely forgotten routine character of domestic practices (2011)
- International Journal of Consumer Studies
Journalartikel
- Exploring transgender transition and food socialization (2025)
- Food, Culture & Society
Journalartikel - )
van Kesteren, R.; Evans, Adrian; Kneafsey, M.; et al.
Arbeitspapier/Forschungsbericht - Food justice in community supported agriculture – differentiating charitable and emancipatory social support actions (2024)Tradition statt Backstation: Konventionen alternativer Bäckereien im deutschen Bäckerhandwerk (2023)
- Agriculture and Human ValuesJournal of Consumer Culture
- Food loss analysis in Nigeria: A systematic literature review2023
- Environmental Challenges
Journalartikel - A critical reparative approach towards understanding community food initiatives: Acknowledging hopes and troubles (2023)
Morrow, O.; Veen, E.; Wahlen, S.
Sammelbandbeitrag - Community Food Initiatives. A Critical Reparative Approach (2023)
Sammelband - All practices are shared, but some more than others: Sharedness of social practices and time-use in food consumption (2022)
- Food and Foodways
Journalartikel - Intersectionality and food consumption: a roundtable (2023
- Consumption and Society
Journalartikel - Learning from the past? A socio-historical approach to food practices
Wahlen, Stefan
Sammelbandbeitrag - Sustainable consumption, resonance, and care (
- Frontiers in Sustainability
Journalartikel - The moral economy of community supported agriculture – hopes and troubles of farmers as community makers (2023)
Schilling, F.; Wahlen, S.; Domptail, S.E.
Sammelbandbeitrag - Sozialwissenschaftliche Rundschau
Journalartikel
Journalartikel- Consumption and society in the 21st century (2022)
- Consumption and Society
Journalartikel - Decolonising consumption, the hegemony of consumer culture and the politics of consumption: an interview with Roberta Sassatelli (2022)
- Consumption and Society